Köyüm

Kekik kokan yaylalarini

Icinde akan derelerini

Yesil yesil ovalarini

Gitmesemde cok özledim

Sah Ismail Gök

 

KURULUSU:

Suan Posof'un  En büyük Köyü Olan Süngülü Köyü Aynizamanda  Posof'un Enkalabalik Nufusuna Sahip Köyüdür.Köy etrafindaki;Kalecikler,Köy harebeleri,Kilise kalintilari,Gorhana(Kiliselerin yaninda bulunan mezarlik),magra,Eski degirmen harabelerine bakildiginda,burasinin çok eski bir yerlesim yeri oldugunu anlamamak mümkündegildir.

Ancak;Simdiki köyü olusturan ailelerin atalari buraya geldigi zamana ait rivayetlere hatta, hatiralara bakilirsa, köy tahminen 1800 lü yillarda kurulmus.Anlatildigina göre;Avlanmak için gelen Savsatli avcilar,buradaki kaynak sularini,akrasularini gölleri görürler.Orman içindeki bu yeri begenir,daha sonra da gelir burada arazi ve ev yeri açarak,yerlesirler.Ilk gelen bu ailenin AYVAZLAR oldugu söylenir.Daha sonra gelen ailelerle bugunkü köy olusturulur.

 

 

KÖYÜN ADININ DOGUSU :

1.ARILE âdinin  ne anlama geldigi kesin olarak bilinmemektedir.

2.SÜNGÜLÜ adi :Köyün Gürcistan topraklarina  bir girinti  görünümünde  olusuna  izafen verilmistir.

CAMI:

 1.1280 Rumi (1864 Miladi) köy tarafindan tamami ahsap  bir cami  yapilmis.Zaman  zaman  gerek duvar  ve gerek çatisinda  yapilan restorelerle,1979 yilna kadar kullanilmis.,

2:1979 tarihinde  baslayarak  1982 tarihinde  tamamlanan ,Yontma  tas duvar ,Çimento harçli,kubbeli ve minareli cami insa edilmistir.

OKUL:

1.1928 tarihine  kadar,köy  imamlarinin ,Köy  odalarinda arap alfabesiyle sürdürdükleri mahalle mektepleri devam etmis .1928 tarihinden sonra yine Köy Odalarinda ,Halk Okullari devam etmis .Ögretmen olarak ilk  resmi atama 1932 tarihinde  yapilmis .Ilk ögretmen ;Mehmet efendi  adinda bir ögretmendir.

2.1932 tarihinde  köylü,tasduvar ve agaç çatili bir  Okul Binasi Yapmistir.Bu okulbinasinda  1945 yilina kadar Halk okulu ve üç  sinifli  egitmenli ilkokul tedrisat  yapilmistir.

3.1944-1945 yillarinda yine  köylü  tarafindan tasduvar ,agaç çatili bir  Okul Binasi yapilmis ve ayni yil 5 sinifli ilk okul açilmis. Okulun  ilk ögretmenide Osman Saygili Bey'dir.

4.1984 te betonarme  ve sac çatili bir Okul Binasi ,Devlet tarafindan yapilmis

5.1991 tarhinde  ilk ögretim Okuluna yeterli  yeni bir Okul binasi yapildi. 1982  tarihinde  de 8 yillik ilk ögretim Okulu tedrisata basladi.

IÇME SUYU:

1.1930 yillarinda  köylü agaç borularla ,Karapinarin suyunu  getirmistir.Ustasi savasir  köylü Dursun'dur.

2.1972 tarihinde ayni  su demir  borularla  getirilerek köyde  üç yere aktarildi.

3.1983 tarihinde , ayni  suya Adiyan Pinari'nin suyuda  da katilarak,Plastik borularla getirilen su köyde 7 yere akitildi.

KULLANMA SUYU:

 Tolos ve  Göllerin suyu köyün içinden   geçmektedir.

 

DEGIRMENLER:

1.Köy içinden  geçen sularda  6  adet su ile çalisan  Degirmen  vardi.Simdi hazirda 2 si çalismaktadir.(Fehmi  ve Binali'nin Degirmenleri )

2.Elektirik ile  çalisan ,Ali Aksel in Degirmeni  var.

YOL:

1975 tarihinde  köy  yolu yapildi.

1988 tarihinde  Karadag yolu  yapildi.

  

ELEKTIRIK:

1986 tarihinde verildi.

  

TELEFON:

1988 tarihinde verildi.

  

MEZARLIK:

Toplu köy  mezarligi var 1985 tarihinde  ihata edildi.

 

KAYNAK SULARI:

1.Nesiroglu, 2. Kirmizi pugar, 3. Südökülen, 4. Akkona, 5.Hendek, 6.Alibaba  adlariyla anilan  çok meshur sulari vardir.

  

KAPLICALAR:

Köyün Güneydogusunda,Görget mevkiinde,Yayla yolunun  Süngülü çayi  deresi ile  kesistigi yerin 100m Dogusunda  eksimtrak serin bir sudur.Romatizmal  agrilara ve hertürlü   kasintilara  iyi  gelmektedir.

  

GÖL VE GÖLETLER:

Köyün Kuzeyinde ,Göller mevkiinde  iki  göl ,yabanördegi üreme ve barinmasina  çok müsaittir.Ayrica su yapisi baliklandirila bilir evsaldadir.

  

SULAMA KANALI:

Yoktur.

 

MADENLER:

1.Kömür:Köyün Kuzeyinde ,orta yol üzerinde ,Kireçhane mevkiinde zuhuratlara rastlanmaktadir.

2.Kireç Tasi;Ayni mevkide  bulunan kireç  tasindan köy ve çevre halki yararlanmaktadir.

3.Yosa(Toprak Boya);Memsinavur mevkiinde bu boyadan halen  kullanilmaktadir.

4.Demir Curufu :Köyün Güneydogusunda ,potoranin basi denen yerde,kazildikça demir  curufu çikmaktadir.Burada geçmis  tarihlerde bir  haddehane oldugu saniliyor.

  

TARIHI KALINTILAR:

1.Degirmen Harebesi ;Izotba mevkiinde kimden  kaldigi bilinmeyen bir degirmen harabesi  vardir.

 2.Köy Harabeleri; a)Kurteshev b)Görget c)Yagligüney d)Satlo  e)Baramoglu  f)Gürcübegi  g)Kortok  Köy harabeleri , ayni adlarla anilan mevkilerdedirler.Bütün  harabelerin duvarlari : Harçsiz tas duvarla yapilidir.

 3.Kale; a)Görget mevkiinde ,tas magralarin üzerinde b)Köyün Güneydogusundaki kayinligin,Kuntushev mevkiinde , birer kalecik ,harabesi  vardir.

 4.Kilise; a)Hocigilin Alaatin Cihangirli'in Harmaninda (Halen temelleri duruyor) b)Kortok'da c)Baramogul'da kilise  kalintilari var.

 5.Gorhana;Her Kilisenin dogu yaninda birer kuyu mezar vardir.

 6.Kanal;Hançargillerin evleri ile Molla Aligilin  evlerinin tabanindan geçen , tasla  yapili  yeralti  kanali vardir.

 7.Magaralar;Köyün Güneyinde Görget mevkiinde yan yanaoyulmus tas  magralar ve buralar çikilan tas merdiven  kalintilari vardir.

 8.Dilek Tasi;Kortoka Mevkiindeki kilisenin yakininda bir adet dilek tasi vardir.

 9.Tas Evler;Balcigil'in pegler denen mevkide, tamami  tasla yapili  evler vardir.

 10.Kelle Tepe;Köyün Dogusundaki,Cinavli denen tepenin de dogusunda  Hendek denen mevkidedir.Anlatilanlara göre ; Oradaki 300m boyunda 3m derinliginde  tahmin edilen hendege  su  dolturak  hisimlarinin yenilmesini  saglayan ,Tamar Dopal  adindaki Gürcü Hükümdari olan  kadin , o  savasta ölenleri  toplatarak , bir tepe haline getirmis ve üzerini toprakla kapattirmis.Içinden  , insankalintilari çikan bu tepeye  Kelle Tepe denmektedir.Aslini anlayabilmek için kazi  yapilmasi  gerekir.

  

 

Bilgiedinecegimiz Kaynaklarin Kisitli Olmasindan Dolayi Bilgilerden Bazilari Yanlis yada eksik olabilir.Sülalerin Soy Agaci Kismindaki Bigilerden Eksik olan Kisimlari Kendiniz Tamamlayip email adresimize bilgileri gönderirseniz.